Vikingatid

Vikingatiden är en del av järnåldern i Skandinavien. Den sträcker sig från ca år 800 till år 1060. Vikingatiden inleds med plundringen av klostret Lindisfarne, som finns beskrivet i texter skrivna av de överlevande munkarna. Och slutar med slaget vid Hastings i England då Normanderna tar makten från Anglosaxerna.

Vikingarna härskade över Danmark, Norge, Sverige, Irland och England. Bosatte sig på Schettlandsöarna, Orkneyöarna, Isle of man, Færøarna, Hebriderna, Island och Grönland. De fanns även vikingakontrollerade delar och enklaver i Tyskland, Frankrike, Polen och de Balstiska länderna. Man har även funnit bevis för at vikingarna besökte och bosatte sig på Newfoundland (Kanada) under en kortare period, ca 3 generationer.

Vikingarna är idag kända för sina plundringar i väst- och sydeuropa. Nyare forskning visar däremot att det var långt vanligare att dra söderöver som handelsresande än som plundrare. På flera runstenar funna i Uppland berättas det ofta om färder i “österled”, för de svenska vikingarna var det särskilt populärt att dra på floderna österut til Volga och följa denna til Bulgarien eller Dnepr til Svartahavet og Bysantin (Istanbul). Arabiska källor berättar att de svenska vikingarna huvudsakligen handlade med päls, slavar och frankiska svärd. I utbyte fick de med sig silver i mängder hem. Något som gjort att man hittat flera stora silverskatter i Sverige med flera kilo silver i varje.

 

 

En reaktion till “Vikingatid

  1. Tusen takk for filler livet av glede, inspirasjon, fred og en utrolig sensasjon. Dere har jobbet veldig mye til å vise publikum hvor fint det var og hvor fint kan de være å ha en enkelt live 😉 Fult av deilig mat, musikk og mye mye mer

    Med Vennlig Hilsen Alma

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s